Köprücük kemiği, (Latince adıyla clavicula), insan anatomisinde yer alan sternum ile kürek kemiği adı verilen yapıların arasında bir nevi köprü görevi gören kemiğe verilen addır. Yetişkin bir bireyde yaklaşık olarak ortalama 15 cm boyunda olan bir uzun kemik türüdür. Anatomik durumda yatay olarak yer alan tek uzun kemiktir diyebiliriz.
Köprücük kemiği için boyun ile omzunuz arasında kalan eğri bir kemik olduğunu belirtebiliriz. Kaburgaların üst kısmındaki bu uzun kemik her iki üst kolu da bireyin bedenine bağlar. Aynı zamanda da kolları ve de kürek kemiğini destekleyici bir yapısı bulunmaktadır. Kolunuzun hareket yeteneğini en üst seviyeye çıkarır. Bunun yanı sıra da kolunuzun üst bölümünden gelebilecek olan herhangi bir darbeyi de bedene iletir.
İsmini adından da anlaşılabileceği üzere köprü görevi görmesi sebebiyle köprücük kemiği olarak geçen bu kemiğin isminin asıl etimolojisi incelendiğinde eski Roma döneminden alındığı görülebilir. Roma dönemindeki yapılan kapı anahtarlarına oldukça çok benzemesi sebebiyle köprücük kemiğine bu ad verildiği bilinmektedir. Göğüs kafesinin hemen üst kısmında ve boyun bölgesinin altında yer alan kısım gözle görülebilir bir biçimde kendini gösterdiğini çok rahat bir biçimde anlayabiliriz.
Köprücük kemiği rahatsızlıkları ve ağrıları
Köprücük kemiği ağrısı, sıklıkla spor aktivitelerinin sebep olduğu, bazı durumlarda ise eklem dejenerasyonu, tümörler ya da enfeksiyona sebep olduğu yaygın bir şekilde rastlanan bir durumdur. Dinlenmek ya da hareketsiz bir biçimde tutmak gibi hafif dereceli tedavi yöntemleri ağrıların giderilmesinde de etkili olur.
Köprücük kemiği deri kısmına oldukça yakındır ve yaralanmaya, çatlamaya ve de acı çekmeye müsait bir durumu vardır. Köprücük kemiği çatlakları ve kırıkları en sık rastlanılan kemik yaralanmalı olarak bilinmektedir. Bu ağrılı çatlak ile kırık özellikle futbol oynayan bireylerde, hokey oyuncularında ve de diğer atletlerde sıklıkla görülebilir.
Köprücük kemiği ağrılarından birkaçı şunlardır
Köprücük kemiği kırığı, Akromiyoklaviküler düzeyde eklem yaralanmaları ile Akromiyoklaviküler Eklem Kireçlenmesi, Köprücük Kemik İliğinde meydana gelen İltihaplar, Kemik Uçlarında Erime ve diğer sebepleri sayabiliriz. Bunlardan önemli olan birkaç rahatsızlığı şöyle belirtebiliriz:
Köprücük kemiği kırığı
Kırık kökenli ağrıya sıklıkla spor aktiviteleri sırasında omuz üzerine düşmek halinde ya da düşüşün etkisini daha da azaltmak için kolu açarak elin üst kısmına düşmek şeklinde rastlanır. Diğer sebeplerin arasında ise araba kazaları ile direk alınan sert darbeler sayılabilir.
Yeni doğan bir bebeğin köprücük kemiği doğum sırasında kırılabilir. Çocuklarda ya da ergenlerde köprücük kemiklerinin oldukça fazla sertleşmesi sonucunda da kırıklar meydana gelebilir.
Belirtileri: Köprücük kemiğinin kırık sorunu yaşanması, hareket halinde olduğunuz zaman aynı zamanda omuz ile üst göğüste oluşan şiddetli ağrıya sebep olabilir. Kollarınızı hareket ettirmede zorlanabiliriz. Zorlayıcı hareketlerde de çıtlama ya da kayma gibi sesler gelebilir. Ağrı ile oluşan sıklıkla morarmalar, baş dönmeleri, mide bulantısı, şişlik ve de aşırı hassasiyet olabilir.
Kırılmış bir halde bulunan bir köprücük kemiği için, bebeklerde teşhis edilmesi rahat bir şekilde görülemeyip hissedilmeyebilir. Bu durumda ise bebeğiniz etkilenmiş olan kolunu hareket ettirmekte zorlanabilir ya da bedenin yanına doğru açmakta zorlanabilir. Birkaç günün sonrasında ise kemik iyileşmeye başlayınca artık köprücük kemiği üstündeki çıkıntı görünmeye başlayabilir.
Tedavisi: Kırılmış olan köprücük kemiği ile o kol kesinlikle hareketsiz tutulmalı, omuz için kol askısı ya da özel kıyafetler desteği ile sabitlenmelidir. Köpük dayanağı bulunan köprücük kemiği kayışı sayesinde en azından kemik iyileşene kadar giyilmesi önerilmektedir. Artık tamamen iyileşene kadar geçmekte olan süre on iki haftayı da geçebilir. Bu kayış ise çıktıktan hemen sonra omzunuzun eski gücüne kavuşması için uygulanması gereken fizik tedavide şarttır.
Kemik Uçlarında oluşabilecek Erime Köprücük kemiğinin uç kısımlarda meydana gelen kırıklar sonucunda köprücük kemiğinde ya da ağırlık çalışan bireylerin omzunda kemik uçlarına doğru erimeye sebep olabilir. Ağır yük kaldırma ve de üst göğüs çalışmaları yapma omuzlarda sürekli olarak gerginlik oluşturarak artık omuz eklemine olumsuz bir baskı yapıp ağrıya sebep olurlar.
Kırılan bir köprücük kemiği ile bağ dokudaki oluşan zedelenme erken bir şekilde tedavi edilmezse kronik ağrıya sebep olabilir. Kırık oluşan bir kemiğin uçları deri kısmını tahriş etmesi durumunda kemik üzerinde kendi kendine bir iyileşme sorunu ülsere neden olur. Bunun yanı sıra bu kısımdan da kolaylıkla enfeksiyon alması mümkündür.